Deve Kuşu Yumurtası yumurtasının bilinmeyen özellikleri


İşte Örümcek Kovucu özelliği bulunan ve birbirinden faydalı Deve kuşu yumurtasının faydaları. Hasmera Deve kuşu yumurtaları ve deve kuşu yumurtasının bulunduğu mahalli özellikle örümcek ağları ve kuşlardan koruması artık reddedilmeyecek bir gerçek...


Tarihin en eski dönemlerinden günümüze dek deve kuşu yumurtası, sahip olduğu kimyasal bileşenler sayesinde hem önemli bir inşaat malzemesi olarak kullanılmış hem de, inşa edilen yapıların haşerelerden korunması için etkin bir koruma aracı olarak tercih edilmiştir.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Babil’in Asma Bahçelerinin inşası sırasında yapının harcına devekuşu yumurtası karıştırıldığı bilinen bir gerçektir. 

Bunun dışında özellikle Osmanlı’nın erken ve klasik dönemine ait taş yapıların bağlayıcı malzemelerinde de devekuşu yumurtası kullanıldığı düşünülmektedir. 


Haşere Kovucu Deve kuşu yumurtası


Osmanlı’nın klasik dönemine damga vurmuş büyük mimarı Mimar Sinan’ın yapmış olduğu eserleri örümcek ağları ve kuşlardan korumak için deve kuşu yumurtası kullanmış olduğu nesilden nesle aktarılmış önemli bir kadim bilgidir. 
Hem dekoratif özellikleri hem de sahip olduğu kimyasal bileşenler sayesinde yapıyı haşerelerden koruması sebebiyle özellikle ecdat camilerinde deve kuşu yumurtasının çokça kullanıldığı da bilinen bir gerçektir.

Konu ile alakalı akademik bağlamda yeterli çalışmalar yapılmış olmasa da, hem kadim bir bilgi olarak yüzyıllardır deneyimlenen bir bilgi olması, hem de bizim firma olarak 23 yılı aşkın birikimimiz, deve kuşu yumurtasının bulunduğu mahalli özellikle örümcek ağları ve kuşlardan koruması artık reddedilmeyecek bir gerçek haline dönüştürmüştür.


Örümcek Kovucu Deve kuşu yumurtası


Bugün özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde de bazı çiftliklerin, doğal haşere kovucu olarak devekuşu yumurtası ürettiklerini bilmekteyiz. Özellikle yıllandırılmış içi dolu bir devekuşu yumurtasının, insan burnun algılamadığı bir koku sayesinde örümcekleri yapıdan uzaklaştırıyor olması yabancıların da ilgisin çekmiş ve yabancı ülkelerde de konu ile alakalı üretimler başlatılmıştır.


Ülkemizde TÜBİTAK tarafından yapılan bir araştırmada, Manisa’nın meşhur üzümünün yetiştiği bağlarda üzümleri örümceklerden korumak amacıyla yapılan deneyde, iki ay süre ile yumurta asılan bağ ile asılmayan bağ arasında örümcek miktarlarında %50 fark tespit edilmiştir.

Mesleki deneyimlerimize dayanarak, içi dolu ve yıllandırılmış bir devekuşu yumurtasının yaklaşık 75 metrekarelik bir alanda etkili olduğunu söyleyebiliriz. 
File ile asılan bir devekuşu yumurtası, bakteriler tarafından işlenmesiyle yaydığı koku sayesinde örümcek, akrep, karınca, kene ve kuş gibi canlıları rahatsız ederek yapıdan uzak tutar. Piyasadaki kimyasalların aksine canlıları öldürerek değil, rahatsız ederek yapıdan uzak tutuyor olması, bu yöntemin doğaya saygılı bir uygulama olarak değerlendirilmesini de sağlamaktadır. 


Doğal bir malzeme olmasından dolayı, her ne kadar tavuk yumurtası kadar hassas olmasa da, devekuşu yumurtası da kırılgandır. Sert ve son derece kalın kabuğu, yumurtayı hafif darbelerden koruyabiliyor olsa da, yumurtanın yere düşmesi sebebiyle mutlaka kırılacak ve son derece ağır bir kokuyu etrafa yayacaktır. Bu sebeple dekoratif ve haşere kovucu olarak kullanılan deve kuşu yumurtaları çok iyi muhafaza edilmelidirler. Sağlam fileler içerisine sarılarak insan elinin erişemeyeceği yerlere sağlam bir şekilde asılmaları, bu yumurtaları son derece sağlıklı bir şekilde, insan sağlığına hiçbir zararı olmayacak şekilde on yıllarca kullanma imkânı sunar.

Bu süre zarfında kaçınılması gereken en önemli problemler, yumurtaya sürekli temas etmek, onu sallamak veya yerini sürekli olarak değiştirmektir. Bir kere yerine asılan yumurtaya artık herhangi bir sebeple temas etmek doğru değildir.

Yumurta hem insan temasından, hem de ani sıcaklık değişimlerinden korunmalıdır. 

Doğru kullanım neticesinde özellikle tarihi yapılarımızı kuş, örümcek, akrep, kene ve karıncadan korumak için devekuşu yumurtası alternatifsiz bir dekorasyon aracıdır. 


Haber: Mimar Burak TOPÇU